Echografie

Met behulp van onze echoapparatuur zijn wij in staat om inwendige organen in met name de buikholte goed te beoordelen. Uit het lichamelijk onderzoek van uw huisdier kan er een aanwijzing zijn dat er mogelijk een afwijking is aan een van de inwendige buikorganen. Zo kan er bijvoorbeeld geelzucht gezien worden, wat kan wijzen op dysfunctioneren van de lever. Middels echografisch onderzoek van de buik van uw dier, vaak voorafgaand aan een bloedonderzoek, kan de leverfunctie en mogelijke afwijkingen aan de lever in beeld worden gebracht. Voor een buikecho hoeft uw huisdier in de meeste gevallen niet gesedeerd te worden en indien u wilt, mag u bij het onderzoek aanwezig blijven.

We beschikken over een rustige ruimte, waarbij we uw dier eerst zoveel mogelijk op zijn gemak stellen. Daarna leggen we uw dier op zijn rug in een speciaal echokussen. Achtereenvolgens kunnen alle organen in de buik bekeken worden. Afwijkingen worden vastgelegd in een rapport en in de patiëntgegevens van uw dier. Indien u huisdier geen patiënt is bij onze praktijk, kan uw eigen dierenarts u naar ons doorsturen om een echo te laten. maken. Voor de verdere behandeling kunt u dan met de uitslag weer terecht bij uw eigen dierenarts. Voor eigen patiënten zullen wij de verdere zorg op ons nemen.

Ook voor leuke onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het vaststellen van dracht, is het doen van een echo niet meer weg te denken binnen de huidige diergeneeskunde. Middels de echo kunnen we aan de hand van de hoofddiameter en eventuele vruchtzakdiameter tot dag 45 van de dracht de lengte van de dracht goed inschatten. Op basis van het kloppen van het hartje van de foetus kunnen we beoordelen of het jong leeft. Ook kunnen we eventuele beelden voor u vastleggen op een USB stickje of later per mail toesturen.

 

Indicaties

Indicaties voor het doen van echografisch onderzoek van de buik kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • acute buikpijn
  • het voelen van een massa in de buik bij het lichamelijk onderzoek
  • het zien van pussige afscheiding uit de vulva van uw hond of kat
  • drachtecho
  • aanhoudende blaasontsteking/blaassteen/tumor