Ontwormen

Voor veel honden- en katteneigenaren is het onduidelijk wanneer hun dier het best ontwormd kan worden: samen met de vaccinatie, ervoor of erna. Uit onderzoek is gebleken dat ontwormen het best twee weken voor de vaccinatie gedaan kan worden. Dieren die besmet zijn met spoel- of lintwormen blijken namelijk een minder goede weerstand te hebben. Voor de vaccinatie is er echter een optimale afweer nodig, die dus mede bereikt kan worden door uw dier van te voren al te ontwormen.

Het algemene ontwormingsadvies is om uw hond of kat vier keer per jaar te ontwormen. Dit is niet alleen van belang voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid, aangezien de wormen ook mensen kunnen infecteren. Daarnaast komen er steeds meer wormen voor in Nederland die voordien alleen in de warmere landen voorkwamen. Een van die parasieten is de hartworm (Dilofilaria immitis), die zoals de naam al zegt in het hart verblijft en daardoor zelfs sterfte kan veroorzaken! Ook de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt steeds vaker voor. Bij de hond en kat veroorzaakt dit geen symptomen, maar als u via uw dier besmet zou worden, kan dit na een incubatietijd van 5 tot 15 jaar leiden tot leverschade met zelfs de dood tot gevolg.

Tevens voor binnenkatten wordt geadviseerd om ze regelmatig te ontwormen: wormeieren kunnen ook met schoeisel en kleding mee naar huis genomen worden en via bijvoorbeeld de deurmat door de kat verder in huis worden verspreid.

Voor het ontwormen van uw huisdieren kunt u gebruik maken van de bekende ontwormingstabletten of pasta. Maar voor dieren waarbij het lastig is om tabletten te geven zijn er tegenwoordig ook pipetjes beschikbaar: door de vloeistof op de  huid te druppelen worden de wormen in de darmen van uw huisdier gedood en uit het lichaam afgevoerd. Voor meer informatie kunt u altijd bij ons terecht.