Artrose
Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij de hond: 1 op de 5 honden lijdt aan artrose. Hoewel we het vooral kennen als een gewrichtsprobleem bij oudere honden, kan artrose voorkomen bij honden van alle leeftijden.
Artrose is een aandoening van het gewricht, waarbij er slijtage optreedt van voornamelijk het gewrichtskraakbeen. Een gewricht is opgebouwd uit verschillende elementen, waaronder kraakbeen, dat de botten bedekt op de plaats waar de ze samen komen en een gewricht vormen. Dit kraakbeen werkt als een soort stootkussen. Daarnaast is er het gewrichtsvocht, dat als smeermiddel werkt en het kraakbeen voedt. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een stevig gewrichtskapsel. Bij artrose is er slijtage van het gewrichtskraakbeen, waardoor het dunner en ruwer wordt. Bovendien is er minder gewrichtsvocht aanwezig en wordt het gewricht dus minder gesmeerd. De artrose kan een ontsteking in het gewricht (artritis) veroorzaken, wat leidt tot pijn en bewegingsproblemen. Er kunnen zelfs botwoekeringen optreden door slijtage van het onderliggende bot.
Risicofactoren
- Overgewicht: de gewrichten worden zwaarder belast, met grotere kans op kraakbeenbeschadiging. Bovendien worden er in vetweefsel stoffen aangemaakt die ontstekingen stimuleren.
- Aangeboren of erfelijke gewrichtsproblemen: bij jonge honden kan een verkeerde stand of slechte aansluiting van de beenderen in een gewricht leiden tot kraakbeenslijtage en artrose. Een bekend voorbeeld hiervan is heupdysplasie (hd).
- Ouderdom: herstel van het kraakbeen gaat trager bij oudere honden.
- Grootte: hoe groter de hond, hoe hoger de belasting van de gewrichten en dus ook hoe sneller er slijtage optreedt.
- Blessures: bij een blessure treedt er vaak ook kraakbeenschade op. Hierdoor zal de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaan.
Artrose kenmerkt zich als stramheid, voornamelijk na het neerliggen (startkreupelheid) en vaak extra duidelijk als de hond daarvoor een lange of intensieve wandeling heeft gedaan. Bij verder gevorderde artrose zal de hond gaan manken of een afwijkende houding aannemen.
De diagnose gebeurt op basis van de typische klachten, het onderzoek (gewrichten met artrose hebben vaak een verminderde beweeglijkheid en zijn pijnlijk bij strekken en buigen) en het in beeld brengen door middel van een röntgenfoto. Meestal kan dit zonder de hond te verdoven, maar wanneer de gewrichten pijnlijk zijn, zal de hond een licht roesje nodig hebben om stil te liggen in de gewenste houding.
Doordat artrose zo vaak voorkomt, wordt het vaak als aan aandoening gezien die hoort bij het ouder worden. Als er eenmaal artrose aanwezig is, kunnen we dit niet meer volledig genezen. Maar zoals u kunt zien aan de bovenstaande risicofactoren, zijn er verschillende manieren om het risico op artrose te verkleinen of het proces te vertragen. Hierdoor zal de kwaliteit van leven langer goed blijven voor uw hond.
Behandelingsmogelijkheden
- NSAID’s: dit is de afkorting van een groep medicijnen die zowel een ontstekingsremmende als pijnstillende werking hebben. Doordat de ontsteking geremd wordt, vertraagt het proces van kraakbeenslijtage. De pijnstillende werking is niet alleen gunstig voor het welzijn van de hond, maar voorkomt ook dat de hond een verkeerde houding aanneemt om zijn pijnlijke gewricht te ontlasten, wat zou kunnen leiden tot slijtage van de andere gewrichten.
- Gewichtsverlies: aangezien overtollig gewicht een extra belasting is voor de gewrichten, is het erg belangrijk om de hond op zijn of haar ideale gewicht te krijgen. Bovendien worden er in vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen geproduceerd, wat de artrose zal verergeren.
- Beweging: bij ernstige klachten wordt beweging beperkt om de gewrichten te ontlasten en de mogelijkheid te geven tot gedeeltelijk herstel. Echter, wanneer het mogelijk is, wordt gecontroleerde beweging aangeraden, zodat de spieren en pezen rond de gewrichten sterker worden en de krachten van de beweging opvangen.
- Voeding: er is speciale voeding verkrijgbaar voor honden met artrose. In dit voer zijn verschillende toevoegingen aanwezig, waaronder omega-3 vetzuren (bijvoorbeeld uit visolie) en glucosamine. Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend, net als glucosaminoglycanen, die bovendien de kraakbeenstofwisseling en daarmee kraakbeenherstel bevorderen. Deze supplementen zijn ook los verkrijgbaar, indien uw hond op een dieet voor een andere aandoening staat.
Herkent u de bovenstaande klachten van uw hond of wilt u graag meer informatie hierover, dan bent u altijd welkom in onze praktijk met uw vragen.